Producten

Hoogbouwmagazijn

In de logistieke sector zijn hoogbouwmagazijnen reksystemen met een hoogte tussen 12 en 50 meter en gebouwd in silo-ontwerp. Ze worden gekenmerkt door grote opslagvolumes en het gebruik van ruimte tot plafondhoogte. Ze worden ook gekenmerkt door geautomatiseerd gebruik van het hoogbouwmagazijn. Dit maakt optimalisatie van de materiaalstroom en het magazijnbeheer mogelijk. Goederen worden opgeslagen en opgehaald met behulp van automatisch bestuurde computers. Magazijnmedewerkers of gedigitaliseerde transportsystemen nemen de inkomende en uitgaande goederen over op vooraf bepaalde afleverpunten. Deze vorm van warehousing wordt vooral gebruikt door bedrijven die grote hoeveelheden producten opslaan of een hoge omloopsnelheid vereisen.

Voordelen van een hoogbouwmagazijn

  • Grote capaciteit
  • Hoog gebruik van oppervlakte en ruimte
  • Snel opslaan en ophalen
  • Volledig elektronisch beheer met een magazijnbeheersysteem
  • Opslag van platte goederen en lange goederen mogelijk
  • Hoge efficiëntie met minder benodigde arbeid

Structuur en functie van een hoogbouwmagazijn

Hoogbouwmagazijnen worden gekenmerkt door hun hoge stellingsystemen, die zijn onderverdeeld in verschillende niveaus. De vorm en afmetingen kunnen worden aangepast voor individuele doeleinden, zodat goederen van verschillende afmetingen en vormen kunnen worden opgeslagen. Afhankelijk van de lasten die ze moeten dragen, kunnen stellingen voor zwaar gebruik worden gebruikt voor opslag. Stellingen voor zwaar gebruik zijn bijzonder geschikt voor grote en zware ladingen. Ze worden vooral vaak gebruikt voor palletopslag. Afhankelijk van wat er moet worden opgeslagen, kunnen ook speciale subvormen worden gebruikt, zoals draagarmstellingen, die meestal lange goederen dragen. Hoogbouwmagazijnen zijn bijzonder geschikt voor kleine vloeroppervlakken, omdat ze tot 50 meter hoog kunnen worden gebouwd. Voor veel bedrijven met ruimtegebrek kan dit een doorslaggevende factor zijn bij het maximaliseren van de beschikbare opslagruimte.

Opslag en ophalen in en uit een hoogbouwmagazijn kan op verschillende manieren plaatsvinden. In de magazijnlogistiek overheersen twee methoden: First in, First out (FIFO) en Last in, First out (LIFO). Dit zijn opslagstrategieën waarbij de goederen ofwel tegen de volgorde in ofwel in de volgorde waarin ze zijn opgeslagen, worden verwijderd. De handmatige of geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen zijn zo ontworpen dat vorkheftrucks, automatisch geleide voertuigen (AGV's) of rollenbanen gemakkelijk goederen kunnen opslaan of ophalen.

Geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen zijn efficiënt

Geautomatiseerde systemen werken ook met opslag- en ophaalmachines die zelfstandig schappen kunnen laden en lossen. Om veiligheidsredenen worden de opslagruimtes ook afgezet voor het personeel. In plaats daarvan worden IT-systemen gebruikt om de goederenprocessen te besturen en te coördineren. Investeren in een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn is erg duur. Het is echter de moeite waard omdat het de werkdruk op het personeel vermindert en het gebruik van middelen optimaliseert. Er zijn ook andere voordelen. De snelle en nauwkeurige verwerking van goederen is efficiënt. Dit voordeel is zichtbaar op verschillende gebieden.

Ruimtebesparing: Magazijnen met hoge stellingen maken verticale opslag mogelijk. Hierdoor en door het gebruik van geautomatiseerde apparatuur kan de beschikbare ruimte optimaal worden benut.

Veiligheid: Het gebruik van moderne machines ondersteunt veilige werkprocessen en vermindert het risico op ongelukken of schade.

Foutreductie: Dit wordt ook weerspiegeld in het foutpercentage, omdat automatisering zorgt voor een hoge mate van nauwkeurigheid en dus voor minder fouten tijdens het opslaan en ophalen.

Enkele voorbeelden van de grootste hoogbouwmagazijnen wereldwijd

Henkel magazijn

De producent van consumentengoederen Henkel investeerde in 2017 ongeveer 36 miljoen euro in zijn centrale magazijn in Düsseldorf. De capaciteit steeg van 90.000 naar ongeveer 200.000 pallets (Foto: Henkel)

Hoogbouwmagazijn van binnen

Voor Tchibo, een van de grootste Duitse bedrijven op het gebied van consumentengoederen en retail, bouwde BLG International Logistics in 2002 een hoogbouwmagazijn in Bremen voor in totaal meer dan 180.000 pallets. (Foto: BLG Logistics)

Houten hoogbouwmagazijn in aanbouw

Het biologische voedingsbedrijf Alnatura gebruikt sinds 2013 's werelds grootste houten hoogbouwmagazijn met ongeveer 31.000 palletplaatsen in Lorsch in het zuiden van Hessen. (Foto: Alnatura/Marc Doradzillo)

Drie diepvriesmagazijnen als hoogbouwmagazijnen in de bouwfase

In 2016 nam voestalpine Krems een volledig geautomatiseerd diepvriesmagazijn voor levensmiddelen in gebruik in Shenzhen in het zuiden van China. Volgens het bedrijf biedt de "hoogste vriezer ter wereld" ruimte voor bijna 70.000 pallets. (Foto: Voestalpine Krems)